השער לנדלן ולמסים בישראל  מגזין לנדלן משפט ומסים


עמוד השער  |  אודות האתר  |  אודות העורך  |   הרשמה למגזין  |  כתוב לנו                 


Home עמוד השער leftarrow ספריית המאמרים leftarrow מיסוי נדל"ן leftarrow היטל השבחה



היטל השבחה
מאת הנריק רוסטוביץ
היטל השבחה הוא מס המוטל על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה על בעלים של מקרקעין, חוכרים של מקרקעין, ומחזיקים במקרקעי ישראל. המאמר מתאר את המבנה המשפטי של התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה שמטילה מס זה.

על שומת היטל השבחה וטבלאות שומה
מאת ניקי פרימו
כאשר לוח השומה מתייחס לשטחים שאינם בנויים, או למקרה של שינוי ייעוד גורף לקרקע פנויה, הרי שרמת ההכללה המאפיינת את הלוח יכולה לעמוד במבחן הסבירות. אולם, כאשר התכנית היא באופייה כזאת שמטרתה הוספת זכויות בנייה חלקיות בלבד, ובמיוחד כאשר מדובר באזורים הכוללים נכסים בנויים, הרי שרמת ההכללה המאפיינת את לוח השומה, עלולה ליצור עיוותים בלתי נסבלים.

סמכותו של השמאי המכריע
מאת הנריק רוסטוביץ וזוהר ברניר
סוגיית סמכותו של השמאי המכריע לדון בסוגיות משפטיות בכלל ובפטורים מהיטל השבחה בפרט מעסיקה תדיר את בתי המשפט. המאמר סוקר את פסקי הדין ומציג את דעות המחברים.

השבחה בגין שימוש חורג מהיתר
מאת אבי שנער
מתן היתר בנייה לשימוש אחד, מתוך השימושים המותרים בתכנית בניין עיר, הינו היתר לניצול זכויות חלקי. היתר מאוחר יותר, הניתן לשימוש מותר נוסף, משמעותו היתר לניצול יתרת הזכויות הקיימות ואין בו השבחה.

היטל השבחה על קרקע חקלאית כתוצאה משינוי יעוד
מאת רו"ח בועז מקלר ועו"ד עודד שמעון
כאשר מתבצע שינוי יעוד מתעוררת שאלת החבות בהיטל השבחה. חוק התכנון והבניה מטיל חבות "בהיטל השבחה" על בעל קרקע כאשר חלה השבחה במקרקעין. נשאלת השאלה: האם אכן הוראות אלו עלולות לגרום לכך שהמחזיק בקרקע יחויב בהיטל השבחה ואם כן מהו שיעור ההיטל שיוטל על מחזיק הקרקע.

היטל השבחה וחוכר לדורות
מאת הנריק רוסטוביץ ורונית כהן-כספי
החבות בהיטל השבחה חלה על הבעלים של המקרקעין ועל החוכר לדורות. השאלה היא, אם חוכר של קרקע ממינהל מקרקעי ישראל הוא הנישום הנכון בהיטל השבחה.

עסקת קומבינציה - פתרון להיטל השבחה
מאת עו"ד נתן מאיר ועו"ד (רו"ח) שי עינת
סעיף 19 פותח פתח לתכנון מס רחב בידי בעל קרקע, כאשר זה חייב בהיטל השבחה. בעל הקרקע יתקשר בחוזה קומבינציה, לצורך הדוגמא 40% - 60%, כלומר יקבל 4 דירות מתוך 10 הדירות שתיבנינה, לאחר אישור היתר הבניה על ידי הועדה המקומית יגיש בקשה לפטור מתשלום היטל השבחה לפי סעיף 19(ג)(2), לגבי 4 הדירות שתיוותרנה בידיו עפ"י חוזה הקומבינציה.

פטור מהיטל השבחה לפי ס' 19 (ב)(6) האם תכנית ביניים מקלקלת הפטור ?
מאת זוהר ברניר
יש מקרים ברורים בהם היתה תכנית ישנה מלפני 1.1.1950 ותכנית חדשה המאפשרת בנייה או הרחבת בנייה . אם הנישום עומד בכל שאר תנאי הפטור, אין בעיה בקבלת הפטור לפי סעיף זה. ישנם מקרים, בהם היתה תכנית ביניים בין התכנית הישנה (לפני 1.1.50) לבין התכנית החדשה.

היטל השבחה: האמנם הגיע הקץ לתכניות ה"תורן" וה"פרגולה"?
מאת משה גלברד
אחת הסוגיות המורכבות בפרשנות דיני היטל ההשבחה היא שיטת חישוב ההשבחה. קיימות שתי אסכולות עיקריות "שיטת המדרגה" ו"שיטת הרצף". המאמר דן בסוגיה זו בעקבות פסק דין שניתן על ידי כבוד השופט עדי עזר.


כתבות בגלובס

הפטור ומגבלת הצדק החברתי
עו"ד הנריק רוסטוביץ ועו"ד רונית כהן-כספי
ביהמ"ש פסק שניתן לקבל פטור לבניית דירה אחת בלבד של 120 מ"ר, בניגוד להלכת גבריאלוב

היטל השבחה - פגמים ותיקונם
מאת הנריק רוסטוביץ
היטל ההשבחה מוטל בתוספת השלישית של חוק התכנון והבנייה. אבסורד זה, בצד ליקויים בחקיקת התוספת השלישית גורמים לכך, שבמהלך 20 שנות קיומה של החקיקה, המצב המשפטי הולך ומסתבך, וקשיים רבים בקביעת סכום היטל ההשבחה מוצבים בפני הרשויות המקומיות והנישומים כאחד

השבחה שתקועה לענף בגרון
מאת הנריק רוסטוביץ
היטל ההשבחה הוא 50% מעליית שווי הקרקע בעקבות תוכנית משביחה, וזה בנוסף למס המכירה, מס הרכישה, מס שבח מקרקעין, מס ערך מוסף, היטל ביוב, היטל תיעול, היטל צינורות מים, היטל כבישים ומדרכות ואגרות בנייה, ובקרקעות שבניהול מינהל מקרקעי ישראל גם דמי היתר ודמי פיצול. לא פלא ששוק הנדל"ן תקוע בבוץ

היטל השבחה וחוכר לדורות
עו"ד הנריק רוסטוביץ ועו"ד רונית כהן-כספי
הדין קובע, כי החבות בהיטל השבחה חלה על הבעלים של המקרקעין ועל החוכר לדורות. השאלה היא, אם חוכר של קרקע ממינהל מקרקעי ישראל הוא הנישום הנכון בהיטל השבחה

ביזיון בבית המחוקקים
עו"ד הנריק רוסטוביץ ועו"ד רונית כהן-כספי
עלייתו המוזרה ונפילתו הפתאומית של תיקון 53 לחוק התכנון והבנייה בעניין היטל השבחה

פלאי הפטור למוסדות ציבור
עו"ד הנריק רוסטוביץ ועו"ד רונית כהן-כספי
תיקון מס' 53 לחוק התכנון והבנייה תיקן את התוספת השלישית לחוק, שמכוחה מוטל היטל ההשבחה. התיקון עוסק בשני נושאים: תנאי הפטור מהיטל השבחה לדירת מגורים ותנאי הפטור למוסדות ציבור, ובקטע הזה נוצר מקלט מס רחב

תיקון חדש, מקלטי מס חדשים
אריה קמיל והנריק רוסטוביץ
בתיקון מס' 53 לחוק התכנון והבנייה מיום 14.12.2000, יש פרצות שספק אם המחוקק נתן עליהן את דעתו


copyright